The Power of Psychology (أو الفهم مدخلاً للتأثير) 1of3

في العالم الرأسمالي تم توظيف جميع أنواع العلوم في خدمة الربحية، و خصوصاً تلك المتعلقة بفهم الإنسان (الشخصية) كمفتاح ليس فقط لمعرفة ما يريد و العمل على توفيره (علم النفس التسويقي)، بل و وصل الأمر لاكتشاف طرق التحكم بنوايا المُستهلك بناءً على دراسة أكثر الطرق فاعلية بالتأثير على أفكاره و مشاعره (Neuromarketing).

Generational Marketing/ لا أعلم كيف ينبغي ترجمتها كمصطلح، و لكنها نظرية تُعنَى بالتسويق الموجه إلى جيل معين بناءً على الصفات المميزة للأشخاص المنتمين إليه، و فكرتها تقوم على دراسة توجهات كل جيل بما ينعكس على أساليب معيشته التي تختلف بطبيعة الحال وفقاً ليس لعمر المرء فقط بل و للفترة الزمنية التي عاصرها في سنين نضجه، و الحقيقة أنه رغم أن تلك الأبحاث نُفذت لأغراض تجارية إلا أن نفعها تعدى لأغراض اجتماعية/ شخصية. مع ملاحظة أن هناك اختلاف ببعض التقسيمات لدى بعض الباحثين عن تلك التي لدى آخرين، و لكنها لا تقل عن أربعة و لا تزيد عن ستة لدى أغلبهم، يتشابهون بمسميات بعضها و يختلفون بالبعض الآخر.

مـثـال1:

Each generation has its own distinct set of values that is developed from the social environment in their early years. Different generations have different values and beliefs regarding family, career, the work/life balance, training and development, loyalty, gender roles, the work environment and expectations of leaders. Demographers have named the different generations around today as Veterans, Baby Boomers, Generation X, Generation Y and Generation Z.

مـثـال2:

Each generation has its own name with specific birth date ranges. The WWII generation comprises two groups: the G.I. generation, those born between 1901 and 1924, and the silent generation, those born between 1925 and 1942. The baby boomer generation consists of those born between 1943 and 1960. Three distinct generations come after the baby boomers: Generation X, those born between 1961 and 1981; Generation Y, those born between 1982 and 2000; and Generation 9-11, those born between 2001 and the present.

مـثـال3:

There are four popular generational categories that most marketers tend to focus on.

They include:

Millenials or Generation 2001ers, born after 1980
Baby Busters or Generation Xers born between 1965 and 1980
Baby Boomers born between 1946 and 1964
Mature Citizens born between 1909 and 1945

مـثـال4:

In the last decade most veterans have retired from the workplace. Veterans are often subdivided into 3 groups:

Depression Era, born 1912 to 1921, came of age 1930 to 1939
World War II, born 1922 to 1927, came of age 1940 to 1945
Post-War Cohort, born 1928 to 1945, came of age 1946 to 1963

مـثـال5:

Baby Boomers are sometimes divided into 2 subgroups as life experiences, attitudes, behaviours and society were very different in 1964 compared to 1946:

Boomers I or The Babyboomers, born 1946 to 1954, came of age 1963 to 1972
Boomers II or Generation Jones, born 1955 to 1964, came of age 1973 to 1983

*لم أعثر على أي مراجع عربية و كل البحوث المتعلقة بهذه النظرية غربية (على حد علمي)، و كل الذي لدي قصاصات من بقية إرثي الجامعي، و لهذا لم أضع تفصيلاتها لأنني لاحظت أنها حتى لو انطبقت جزئياً على الإنسان العربي من ناحية التوجهات، فإن الإختلافات بها كثيرة من ناحية نمط المعيشة، و لو كانت أقرب لبقية الدول العربية فإنها بعيدة بشكل كبير عن دول الخليج، و تحديداً “هنا”.

اترك رد

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار وردبرس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

Google photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Google. تسجيل خروج   /  تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s